Sieralgen van Drenthe
Inleiding

Inleiding

 

rotata.jpg

Sieralgen zijn groene algen die uitsluitend in zoet water van een goede kwaliteit gevonden
woMicrasterias americana var. americana.jpgrden .Voor de meeste mensen zijn sieralgen onbekend omdat ze zo klein zijn. De kleinste soorten zijn ongeveer 1/100 mm groot en de grootste zijn ongeveer 1 mm. Ze zijn dan net met het blote oog te zien. Je hebt dus een microscoop nodig om ze te bestuderen.
Sieralgen zijn zeer symmetrisch opgebouwd en zien er zeer fraai uit, zoals de foto's op deze pagina laten zien. Vandaar de Nederlandse naam 'Sieralg'. Een sieralg bestaat uit één cel die in het midden vaak sterk ingesnoerd is. Precies in dat midden zit de celkern.
Sieralgen vermenigvuldigen zich meestal door celdeling, maar soms vindt er een proces plaats waarbij twee cellen samenkomen (conjugatie) en de inhoud van beide cellen versmelten tot een zogenoemde zygospore. Dit is dus een vorm van sexuele voortplanting. Uit de zygospore kunnen later weer twee nieuwe cellen ontstaan.

Een aantal jaren geleden ben ik verslingerd geraakt aan sieralgen en ben begonnen om de verspreiding van sieralgen in Drenthe in kaart te brengen.

Op deze pagina's geef ik aan hoe het staat met dat onderzoek en laat ik foto's zien van sieralgen die ik in Drenthe gevonden heb.

Alle sieralgen op de fotopagina's zijn gevonden in Drenthe.

Klik HIER om naar de fotopagina's te gaan

Opmerkingen of commentaar over deze site zijn welkom.
Gebruik hiervoor het contactformulier (selecteer Contact in het menu links).